Ples Jízdy králů

17.02.2011

Od zápisu jízdy králů na seznam UNESCO uplynuly teprve tři měsíce a místa udržující tuto tradici mají za sebou již druhé společné setkání. První neformální setkání starostů se uskutečnilo 9. 12. 2011 v Panském dvoře v Kunovicích.

Druhé setkání, tentokrát slavnostnější, proběhlo v sobotu 11. února 2012 ve Skoronicích. Kulturní a vlastivědné sdružení Skoronice uspořádalo historicky první ples Jízdy králů.

Foto Foto

Plesové zábavě předcházel moderovaný pořad „Růže pro krále…“, ve kterém byli postupně představeni všichni současně vládnoucí králové.

Hlučané na ples přijeli s divadélkem Jízda králů. V groteskně pojaté scénce předvedli jezdci královské družiny přípravu jízdy na koních, i jak se tvoří vyvolávky. Za své herecké výkony a originální vyvolávky sklidili velké ovace.

Vlčnov zastupoval mužský sbor s písněmi o jízdě králů. Velmi pěkně o tradici jízdy králů pohovořil starosta Jan Pijáček.

Kunovice přijely s ženským sborem a dvěma králi - jedním, který vládne, a druhým, který je už zvolen převzít po něm v letošním roce vládu. Kunovjané předvedli právě zvyk předávání královské koruny.

Jako poslední se prezentovaly Skoronice. Kromě současně vládnoucího krále byl představen nejen nejstarší skoronický král z roku 1944, ale i další legendy skoronské jízdy králů.

Po skončení pořadu se všichni králové a jejich družiny oddávali plesové zábavě

Co říci závěrem? Hluk, Kunovice, Vlčnov a Skoronice spojuje stejná tradice, každé z míst si v této tradici udržuje vlastní specifika, čímž jsou jednotlivé jízdy králů jedinečné. Ať si každá jízda králů nadále zachová svou originalitu.


Foto Foto

Foto

Foto: manželé Bachanovi

Iveta Mátlová